LADDAR

Sök på Filmparadiset.se

Filmspanartema – Överdrifter

Dela

[singlepic id=846 w=99 h=125 float=right]

Det finns massor av överdrifter inom filmens värld, både när det gäller filmerna i sig, men även när det kommer till de som gör och medverkar i filmerna. Trots detta så går mina tankar inte direkt till film och Hollywood när det kommer till ordet överdrifter….?….inte??? Nej, det som direkt kastade ankare i min hjärna när jag hörde månadens tema var dokumentären ”The Queen of Versailles”! Inte hört talas om den? Nej det kan jag förstå, för denna dokumentär har nog varit mest aktuell i USA…överdrifternas högborg.

httpv://www.youtube.com/watch?v=AdJYzgJ4CwI

Grunden till dokumentären är väl vacker nog och romantisk i sig, det handlar helt enkelt om kärlek. Men hur det utvecklar sig är något helt annat och får nog det att vända sig i magen på en och annan normal människa därute!

[singlepic id=9004 w=590]
[singlepic id=9005 w=590]

The Queen of Versailles” är en karaktärsdriven dokumentär om en miljardärfamilj (David, Jaqueline Siegel och deras 8 barn) och deras finansiella kamp när den ekonomiska bubblan sprack i USA. Med samma episka proportioner som ett drama av Shakespeare, får vi följa två mycket unika karaktärer, vars resa till rikedom avslöjar det positiva och negativa med att leva den ”amerikanska drömmen”. När vi landar hos familjen är allt på topp och där mycket vill ha mer så får vi se de äckliga proportionerna rikedom kan ta hos människor. Här finns inte ett spår av eftertanke och att något kan gå fel finns inte på kartan. Som kronan på verket så beslutar man sig för att konstruera ett nytt hem, vilket i sig skulle komma bli det största huset i hela USA, med en boyta på 90 000 kvadratmeter. Men det är också här vi får ta del av konsekvenserna av överdrifter och tron att något aldrig kan gå fel. Byggbubblan spricker och plötsligt märker man att pengar växer verkligen inte på träd!

[singlepic id=9007 w=590]

Detta enorma skrytbygge skulle ha blivit något otroligt att beskåda med hela 30 badrum och (varför man nu behöver det) 17 stycken kök. Men likt tusentals andra så kom det hela till ett brutalt stopp. David Seigel, miljardären som driver Westgate Resorts, och hans familj förlorar nästan allt när byggbubblan spricker. Han blir tvungen att avskeda 7000 av sina anställda och riskerar själva att förlora allt. Deras hus kommer att stå som en symbol för oförverkligade drömmar, undertiden som David försöker lösa sina problem. Förvisso så uppfattar man inte familjen som några dåliga människor, nej tvärtom så framstår de som trevliga och goda. MEN, de är bortskämda och äckligt rika, så att få se dem kämpa finansiellt gör det hela roligt att bevittna, och du tycker inte det minsta synd om dem, även fast de verkar vara trevliga. Detta är underhållning på högnivå och som dokumentär sett, en av de bättre på många år.

[singlepic id=9006 w=590]

Rikedom verkar allt som oftast leda till osannolika överdrifter. Överdrifter i sättet att leva, i sättet att konsumera, men även i tron att inget ont kan drabba en så länge man har pengar på kontot. Därför kan man inte låta bli att älska när verkligheten faller över dessa människor och slår dem på fingrarna. Med en mer human syn på livet, en vettigare plan för att bevara sin rikedom, hade dessa människor kunna levat ett bekvämt liv, i ett mer normal hem för resten av sina liv.

Men när handbromsen är ur funktion och bilen rusar med halsbrytande fart nedför livets backe är det svårt att hinna med å se vad som händer runt omkring en. Och när muren plötsligt syns i vindrutan så är det för sent att ändra kurs och att vara efterklok lönar sig inte! Lev livet mer lagom och lämna överdrifterna till Hollywood och fantasin istället!

Är du sugen på överdrifter i film så kommer här en rad filmer som lyckas sätta ordet på kartan:

httpv://www.youtube.com/watch?v=7pQQHnqBa2E
httpv://www.youtube.com/watch?v=-zzXYPJAGkg
httpv://www.youtube.com/watch?v=Zm7r491n-8o
httpv://www.youtube.com/watch?v=UMlYWZgCIgo
httpv://www.youtube.com/watch?v=TaBVLhcHcc0
httpv://www.youtube.com/watch?v=24cjqfVv1fs

Och filmen som speglar min artikel i överdrifter, den mest klassiska av dem alla när det kommer till ämnet:
httpv://www.youtube.com/watch?v=FCctqbRrsBQ

Övriga Filmspanares tankar kring temat överdrifter:

Except Fear

Fiffis filmtajm

Flmr

Fripps Filmrevyer

Har du inte sett den

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Taggar::
Tommy

Läs mer om mig på min Om-sida.

  • 1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *