LADDAR

Sök på Filmparadiset.se

Dela

[singlepic id=15568 w=111 h=150 float=left][singlepic id=846 w=99 h=125 float=right]

Det är alltid lika roligt att ta del av starka kvinnor på film. Kvinnor som står starka på egna ben och klarar av de mest dumma av män och hinder i deras väg som kan se oöverkomliga. Tankarna går ganska kvickt till namn som Meryl Streep, Sigourney Weaver och Linda Hamilton, men även tuffa tjejer som Cynthia Rothrock, Lucy Lui och Maggie Q.

Men när månadens filmspanartema handlar om kvinnor som slåss så vore det lite väl lätt att ta en titt på filmer som ”Terminator” och ”Aliens”. I stället valde jag en liten pärla från 80-talet som samtidigt är lite av ett ”guilty Pleasure” för mig!

Detta är verkligen en pärla till film som man såg många gånger under tiden då det begav sig. För många är nog denna ”klassiker” en film de vare sig sett eller hört talas om, medan för andra är detta ett ”guilty pleasure” utan dess like. Jag erkänner villigt att jag tillhör den senare gruppen. För detta är väldigt 80-tal, det är väldigt ostigt och måste nog ha en av de bästa, om än skruvade, temasångerna någonsin. Denna film avnjöts, flertalet gånger, på VHS och man såg den nog mest för undersköna Helen Slater i huvudrollen som Billie Jean och det gäller fortfarande! Billie Jean är som alla andra tjejer i hennes ålder, en blåögd och väldigt optimistisk tjej vars enda önskan är att få vara ifred och ha roligt med sin broder Binx (Christian Slater) under den heta sommaren.

Men ett skämt som involverar en vespa och en kåt mobbare förvandlas snart till ett mordförsök då Billie tvingas försvara sin bror och nästan blir våldtagen en dag. I ilska skjuter Binx den lokala affärsmannen Pyatt, och under antagandet att de kommer att hamna i fängelse, flyr de från myndigheterna för att undvika att hamna bakom lås och bom. Vad som sedan utvecklar sig är det klassiska formatet när det kommer till ”road movies”, och denna film är ett utmärkt exempel på detta, där Helen Slater på ett utmärkt sätt övertygar i rollen som den oskuldsfulla Billie Jean som under filmens gång blir till en feministisk förebild vars enda önskan är att få ersättning för de skador som åsamkats Binx vespa.

Det står inte på innan hon börjar bli en hjälte i tusentals unga människors ögon över hela USA som ivrigt följer jakten och ser den som ett gigantiskt ”fuck you” till myndigheterna som egentligen bara vill att hon och Binx skall sluta fly och ges vad de har rätt till. Det hela rullar snabbt bortom deras kontroll och i hälarna har de polisen Ringwald (Peter Coyote) vars sympatiska karaktär vara vill det bästa för Billie Jean och Binx. Under filmens gång växer Billie Jean som blir lite av en räddande ängel för ungdomar vars föräldrar misssköter dem och våldsamma myndighetspersoner, och inspirerar massor av personer att följa henne i drömmen om att kunna leva ett liv där ingen är ute efter att skada dem.

The Legend of Billie Jean” är en underbar film och en härlig tidsbild av 80-talets USA, en film väl värd att ses av långt fler, även idag.

Är du intresserad av vad våra filmspanarkollegor skriver om månadens tema? Klicka på namnen för att komma till bloggarna.

Fiffis Filmtajm

Except Fear

Filmmedia

Fripps filmrevyer

Har du inte sett den

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

The Nerd Bird

Originaltitel: The Legend of Billie Jean Språk: Engelska Genre: Action Regi: Matthew Robbins Manus: Mark Rosenthal, Lawrence Konner Skådespelare: Helen Slater, Christian Slater, Keith Gordon, Richard Bradford, Peter Coyote, Dean Stockwell Format: Blu-ray Producerad: 1985 Länkar: IMDB Speltid: 96 min Bolag: Mill Creek Entertainment Releasedatum: 2014-07-22 (DVD/Blu-ray)

Copyright © Mill Creek Entertainment

Taggar::
Tommy

Läs mer om mig på min Om-sida.

  • 1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *