LADDAR

Sök på Filmparadiset.se

Filmspanartema: Regn

Dela

[singlepic id=846 w=99 h=125 float=right]

Att använda sig av regn i film kan vara ett effekthöjande redskap eller rent utav för att dölja vissa brister. Idag så tar jag och andra Filmspanarbloggar oss en titt på fenomenet regn i film.

Och som sagt så har regn sina fördelar och nackdelar när det kommer till film. Överlag så används nog regn mest för att höja stämningen i en sen, eller understryka en känsla eller känslor som karaktärerna i filmen bär fram till oss tittare.

En film och en scen som ganska genast dyker upp i tanken är klassikern från ”Jurassic Park” där vi får se ett glas vatten börja vibrera inne i en bil som är strandad i regnet. Och stora delar av Steven Spielbergs klassiker från 1993 utspelar sig i mörker och regn, allt för att göra filmen mer hotfull och spännande, vilket man också lyckas med på ett lysande sätt!

httpv://www.youtube.com/watch?v=1koa2xAxCAw

Finns det en genre inom film som använder regn oftare än andra? Jo faktiskt, och även om skräckfilmer ofta använder sig av regn, så skulle jag vilja lova att det nog är krigsfilmer som använder sig mest utav regn som ett verktyg. Det blir, i dem, ofta något som dels understryker desperationen i den situation som soldaterna befinner sig i. Men förhöjer också stämningen och spänningen i och med att fienden blir svårare att upptäcka — de kan vara alldeles inpå dig. Det finns naturligtvis hur många exempel på detta som helst, därav går jag genast vidare till en film från senare tid där regn är nästan som en karaktär i filmen, och filmen jag tänker på är ”Noah”. Snacka om att det regnar i den filmen! Där av lägger jag ut denna mycket intressanta video där man går igenom just detta med regn och vatten i filmen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=oxCSWEDgVrw

Jag skulle kunna sitta här hela dagen och snacka om regn och film, men det tänker jag inte göra. Jag vill avsluta med tanken om det finns en film som är den ultimata regnfilmen? Och det tycker jag gör och scenen jag tänker på är nog någon som de flesta människor har sett någon gång i sina liv. Och vilken film kan det då vara undrar du…jo ”Singin´in the Rain”!

Och nu förstår ni nog också vilken scen jag tänker på. Den så klassiska scenen där Don Lockwood (Gene Kelly), efter att ha fått en godnattkyss av Kathy Selden (Debbie Reynolds), rusig av lycka dansar och sjunger, i regnet, med sitt paraply. Detta är så härligt och underbart att se och som filmscen sett finns det nog få som är lika klassiska och kända!

httpv://www.youtube.com/watch?v=w40ushYAaYA

Vi har alla olika relationer till regn och filmer som innehåller regn, men alla måste ni nog hålla med om att använda sig av regn, det är ett suveränt sätt att göra en film bättre på!

Varför inte ta en titt på vad de andra Filmspanarna skrivet om temat regn!

Fiffis filmtajm

Rörliga bilder och tryckta ord

The Velvet Café

Mackans film

Jojjenito

Fredrik on film

Har du inte sett den (blogg)

Fripps filmrevyer

Taggar::
Tommy

Läs mer om mig på min Om-sida.

  • 1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *