LADDAR

Sök på Filmparadiset.se

Filmspanartema – Det går åt helvete!

Dela

[singlepic id=848 w=149 h=76 float=right]

Att det går åt helvete för filmer är ju känt och under de senaste åren har vi haft lysande exempel på hur saker och ting kan gå riktigt fel. Skrämmande exempel på detta är nog 2013-års megafloppar ”The Lone Ranger” och ”R.I.P.D.” Den första ledde till att Disney avbröt sitt så framgångsrika samarbete med producenten Jerry Bruckheimer. Universal kunde ha gjort något liknande, men de hade förövrigt ett rekordår så de brydde sig inte lika mycket.

Men där filmer som de ovannämnda och en film som ”John Carter” så är de inget mot för min lista här nedanför som listar de 8 filmer som gått käpprätt åt helvete och är filmhistoriens allra största floppar (när man justerat dem efter inflationen).

Så här kommer de 8 största katastroferna inom film som någonsin har gjorts.

[singlepic id=23700 w=590]

8. Heaven’s Gate (1980) — 114 miljoner dollar i förlust

Jag vet att många filmnördar tro sig veta att just denna film är den största floppen någonsin, men tyvärr det stämmer inte. När den släpptes 1980 var den en total katastrof för alla inblandade. Filmbolaget United Artist gick nästan under på kuppen och regissörens Michael Ciminos karriär blev sig aldrig lik efteråt.

Så hur fel gick det? På en 44 miljoner dollar budget spelade den in endast 3.4 miljoner. Så justerar vi för inflationen så kostade filmen cirka 124 miljoner att spela in, och tjänade 9.6 miljoner och förlorade hela 114.4 miljoner. Och även om den fått något av en upprättlese genom de senaste åren känns effekterna av filmens historia av inom filmbranschen än idag.

[singlepic id=23699 w=590]

7. Town & Country (2001) — 122.7 miljoner dollar i förlust

Town & Country var en film plågad av problem under hela sin produktion. Den skrevs om fler gånger än vad någon kan räkna och ett helt år efter den var färdig spelades ytterligare scener in. Men storleken på dessa omtagningar var enorma och detta ledde till att filmens huvudroller, Warren Beatty, Diane Keaton, och Goldie Hawn, fick sin lön utbetalad en andra gång, vilket ledde till att budgeten skenade iväg rejält.

När röken hade lagt sig hade filmen dragit in 10.4 miljoner dollar på en svulstig 105 dollar budget. Filmen förlorade 94.6 miljoner 2001, vilket i dagsläget är i runda slängar 122.7 miljoner dollar.

[singlepic id=23698 w=590]

6. The 13th Warrior (1999) — 135.5 miljoner dollar i förlust

Eftersom den var baserad på Michael Crichtons bok Eaters of the Dead, trodde filmbolaget Buena Vista att The 13th Warrior skulle kunna rida på succén Jurassic Park som haft premiär ett fåtal år innan. Men studions beslut att strö massor av pengar (även i dagens mått mätt) över filmen visade sig vara ett olyckligt beslut då denna film skulle behövt bli något i hästväg för att spela in tillbaka pengarna.

Vad The 13th Warrior egentligen kostade att spela in har diskuterats flitigt genom åren, där några vill mena att detta är den största floppen genom tiderna, men överlag är man överens om att filmen kostade runt 160 miljoner dollar att spela in — en häpnadsväckande stor summa pengar 1999 och som kliver upp till hela 223 miljoner när man justerar för inflationen. Den spelade in hyfsade 61.7 miljoner men det räckte inte på långa vägar att täcka kostnaderna. Den förlorade hela 98.3 miljoner 1999, vilket idag motsvarar 135.5 miljoner dollar.

[singlepic id=23697 w=590]

5. Mars Needs Moms (2011) — 138.8 miljoner dollar i förlust

Jo Disney har gjort bort sig även innan The Lone Ranger och Mars Needs Moms är ett skrämmande exempel på hur man kan spendera långt mer än vad man från början tänkt sig. Med en budget som sätter andra filmer på skam så skulle vilket bolag som helst ha problem att få tillbaka pengarna.

Med en budget på 150 miljoner dollar och en marknadsföringsbudget på 25 miljoner, hade filmen en lång resa för att ens gå jämt upp. Men jag gissar att bolaget inte hade med i beräkningarna att filmen bara skulle lyckas dra in 39 miljoner. Detta ledde till en förlust på 136 miljoner 2011, vilket idag motsvarar 138.8 miljoner dollar om man justerar för infaltionen.

[singlepic id=23696 w=590]

4. Sahara (2005) — 143.1 miljoner dollar i förlust

Själva historien bakom denna films finansiella misslyckade är en långt mer fascinerande historia än vad filmen lyckades bjuda på. Detta har blivit textboksexemplet på hur Hollywoods sifferfifflande revisorer kan använda sig av olagliga metoder för att få fram en filmsuccé. Här fanns skumraskaffärer mellan Hollywood och den Marockanska regeringen (där filmen spelades in) som får en att blekna när man läser om det. Men hur som haver, i slutänden var filmen åt helvete för dyr.

Håller ni i hatten? Sahara rapporteras ha kostat 240 miljoner dollar att spela in, varav hela 80 miljoner gick till utgifter för distributionen. Men olikt alla andra filmer på listan så var filmen inte exakt någon flopp på biograferna då den spelade in 119.3 miljoner dollar. Men vad spelade det för roll då filmen redan från början var dömd att misslyckas då den förlorade 119.9 miljoner trots 100 miljoner inspelade dollars. Justera detta efter inflationen och förlusten stiger upp till makalösa 143.1 miljoner.

[singlepic id=23695 w=590]

3. The Adventures of Pluto Nash (2002) — 144.1 miljoner dollar i förlust

Okej då är vi framme vid filmen som jag personligen trodde lågt på första plats, Eddie Murphys enorma magplask The Adventures of Pluto Nash från 2002. En film som verkligen satte spiken i kistan vad det gällde Murphys karriär.

Den hade en budget på 100 miljoner och marknadsfördes för cirka 20 miljoner och som när det begav sig bara spelade in 7.1 miljoner dollar på biograferna. Förlusten stannade vid 113 miljoner dollar och justerar man det hela efter inflation så kan man förstå att en minuspost på 144.1 miljoner med lätthet gör att en skådis som Murphy inte har någon karriär längre.

[singlepic id=23694 w=590]

2. The Alamo (2004) — 144.9 miljoner dollar i förlust

På andra plats har vi filmen som gjorde att regissören John Lee Hancock inte gjorde ett dyft mellan 2004 och 2009. The Alamo, är bara det där berömda håret ifrån att vara det största fiaskot någonsin inom filmhistorien.

Med en budget på 145 miljoner dollar lyckades filmen bara ta in 25.8 miljoner vilket resulterade i en förlust på 119.2 miljoner. Och justerar vi det lite efter inflationen så förlorade filmen enorma 144.9 miljoner! Vilket är endast en halv miljon från topplaceringen på listan. Och kan ni tro att det kunde ha varit än värre? Inte? Ron Howard ville från början ha så mycket som 200 miljoner dollar i filmens budget, vilket skulle ha lett till att filmen blivit den allra största floppen någonsin med stor marginal.

[singlepic id=23693 w=590]

1. Cutthroat Island (1995) — 145.4 dollar i förlust

Innan Pirates of the Caribbean dök upp 2003, så undvek Hollywood piratfilmer som pesten och detta tack vare den rekordfloppande filmen Cutthroat Island. Trots att den släpptes redan 1995, är dess siffror fortfarande riktigt skrämmande läsning, men när vi justerar dem för inflationen ja då blir det hela något som skapar mardrömmar!!

Innan Guinness rekordbok tog bort kategorin ”största filmfloppen” så var denna film fastspikad i boken genom att endast ha spelat in 10 miljoner dollar på en budget bestående av 98 miljoner tillsammans med en marknadsföringsbudget på 17 miljoner. Cutthroat Island snuvade studion på hela 145.4 miljoner i dagens pengar och kvarstår än idag som den största katastrofen i filmens långa historia. Där kan man snacka om att saker och ting gick åt helvete!!

Vill du läsa vad andra Filmspanare skrivit runt temat? Följ länkarna här nedanför!

Fiffis Filmtajm

Rörliga bilder och tryckta ord

Fripps filmrevyer

Filmitch

Jojjenito

Flmr

The Nerd Bird

Har du inte sett den?

Taggar::
Tommy

Läs mer om mig på min Om-sida.

  • 1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *