LADDAR

Sök på Filmparadiset.se

Dela

Visst kan man se att “Just Before Dawn” har tagit sitt tema från Wes CravensThe Hills Have Eyes” men där slutar likheterna också och vi får istället en av de bästa skräckfilmerna från tidsperioden.

Filmen är regisserad av en av mina absoluta favoritregissörer, som jag tyckte gjorde de mest unika skräckfilmerna under 70 och 80-talet, Jeff Lieberman. Vars andra filmer, så som “Blue Sunshine” och “Squirm“, var unika och skiljde sig från mainstream filmerna. “Just Before Dawn” är rakt på sak utan några krusiduller och i denna slasher finns absolut inga behov av att skapa en ny Jason eller Michael Myers. Filmen år på alla plan perfekt gjord och något överflöd eller onödig existerar inte i filmen.

5 campare beger sig in i bergen trots varningar från en skogsvaktare, som spelas helt underbart skruvad av Mr. Katastroffilm himself, George Kennedy. Gruppen upptäcker snart att det finns en familj av muterade hillbillies som lever de, och det står inte på fören de börjar mördas en efter en.

Just before dawn” är inte en film som rusar fram och ger oss en rad av groteska mord. Nej denna film tar tid på sig, bygger upp spänningen och atmosfären, och chockar med ett plötsligt obönhörligt våldsamt mord för att sedan backa tillbaka igen. Nej här är det inte våldet som dominerar utan istället känslan och atmosfären. Filmen är snart så pass spännande och man sitter fastnaglad på soffkanten i förväntan över vad som skall komma här näst. När det kommer till våld så bjuder filmen på två riktigt brutala mord, en i början på filmen, och ett i slutet på filmen. Dessa två är nog några av de bästa morden vi sett i slasherfilmens historia.

Hantverket finns det inget att säga om. Manuset är riktigt bra, fotot är snyggt, musiken är precis så stämningsfull den skall vara, och skådespelarna gör precis vad de ska. Det finns en och annan bland dem som inte riktigt går hem, men överlag är de riktigt bra.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”1780″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_horizontal_filmstrip” image_crop=”0″ image_pan=”1″ show_playback_controls=”1″ show_captions=”0″ caption_class=”caption_overlay_bottom” caption_height=”70″ aspect_ratio=”1.5″ width=”100″ width_unit=”%” transition=”fade” transition_speed=”1″ slideshow_speed=”50″ border_size=”0″ border_color=”#ffffff” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ ngg_triggers_display=”always” is_ecommerce_enabled=”0″ slug=”Just-Before-Dawn” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Taggar::
Tommy

Läs mer om mig på min Om-sida.

  • 1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *