LADDAR

Sök på Filmparadiset.se

Dela

Efter nyår visar SVT ”Den döende detektiven”, den tredje och sista delen i den framgångsrika tv-trilogin om mordutredaren Lars Martin Johansson, efter Leif G.W. Perssons romaner. De första två miniserierna ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen”, som baserades på Leif G.W. Perssons romantrilogi Välfärdsstatens fall, blev älskade både av kritiker och publik med i snitt 1,5 miljoner tittare. I huvudrollerna ses bland andra Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Henrik Norlén och Alexej Manvelov. Manus är skrivet av Sara Heldt och för regin svarar Kristian Petri.

Lars Martin Johansson, i sin krafts dagar chef för Rikskriminalen, legendarisk mordutredare och bland sina kolleger känd som mannen som kan se runt hörn. Numera är han nybliven pensionär och lever ett annat liv som han inte är helt tillfreds med. Vem är Lars Martin Johansson när han inte längre är polis? Den frågan har han ännu inte funnit svar på. Fast se runt hörn kan han fortfarande.

En sommardag faller Johansson ihop. När han tre dygn senare kvicknar till liv ligger han på intensiven på Karolinska sjukhuset drabbad av en blodpropp i hjärnan. Samtidigt som han rehabiliteras griper Johanssons gamla liv tag i honom på nytt. Hans läkare berättar en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord på Yasmine, en nioårig flicka. Samtidigt som han försöker återuppfinna meningen med livet, bestämmer han sig för att lösa den gamla mordgåtan.

Hans gode vän och f d kollega Jarnebring ska resa bort med sin hustru. Johansson ringer istället efter Jeanette Eriksson, som visserligen har semester, men som inte har något emot att hjälpa honom att leta efter Yasmines mördare.

Serien är regisserad av Kristian Petri efter ett manus av Sara Heldt. I rollistan ser vi Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Per Svensson, Henrik Norlén, Alexej Manvelov, Lena B Eriksson, Angelika Prick, Amanda Ooms, och Ellen Jelinek.

Den döende detektiven” har premiär onsdag 3 januari kl 02.00 i SVT Play samt kl 21.00 på SVT1.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”1938″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_horizontal_filmstrip” image_crop=”0″ image_pan=”1″ show_playback_controls=”1″ show_captions=”0″ caption_class=”caption_overlay_bottom” caption_height=”70″ aspect_ratio=”1.5″ width=”100″ width_unit=”%” transition=”pulse” transition_speed=”1″ slideshow_speed=”50″ border_size=”0″ border_color=”#ffffff” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ ngg_triggers_display=”always” is_ecommerce_enabled=”0″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Foto: Peter Cederling/SVT

Taggar::
Tommy

Läs mer om mig på min Om-sida.

  • 1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *